ERVARINGEN VAN ANDEREN 

VEELGESTELDE VRAGEN        

foto emdr

EMDR en andere traumabehandelingen

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization en Reprocessing.
De methode komt erop neer dat je door middel van oogbewegingen, tikjes op je handen of schouders of taken die je vraag te doen,  impactvolle gebeurenissen verwerkt en dan opnieuw opslaat in je brein. Ik vergelijk het proces altijd met het formattteren en opruimen van van je computer. Oude bestanden en ballast ruim je op, bijgewerkte herinneringen sla je op nieuw op in je brein zodat die een nieuwe blauwdruk vormen.
 
Er zijn verschillende theorieën die de werking van EMDR verklaren. De meest gebruikte is de werkgeheugentheorie.  Want wat we tijdens de sessies doen is de gedachte aan een impactvolle gebeurtenis of situatie in het geheugen oproepen terwijl er tegelijkertijd ook nog een andere taak van je gevraagd wordt. Het werkgeheugen heeft maar beperkte capaciteit en zal daarom de emotionele lading het eerst overboord kieperen. Hierdoor komen gebeurtenis en emotionele lading los van elkaar te staan en kun je zonder heftige emotie of zonder getriggerd te worden aan die gebeurtenis terug denken.
 
Ik heb geen wachtlijsten voor EMDR therapie!

Binnen de hypnotherapie werk ik ook met een afgeleide van EMDR namelijk Distraction Reprocessing Therapy (DRT). Dit is een zachtere vorm van EMDR waarmee goede resultaten bereikt worden bijvoorbeeld als er bijvoorbeeld geen 'beelden' zijn bij een bepaalde gebeurtenis maar wel overweldigende gedachten of lichaamssensaties.
Ook ben ik geschoold in VSDT (Visual Schema Displacement Therapy), ook een afgeleide van EMDR. Deze methode is in Engeland ontwikkeld door het echtpaar Speakman. In Nederland hebben Ad de Jongh en Suzy Matthijssen hier verder onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat de resultaten op lange termijn nog beter waren dan bij EMDR.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.