foto hypnotherapie
logometafoorMOB

Hypnotherapie Zwolle | Praktijk Metafoor

Heb jij lichamelijke of psychische klachten? En denk je dat dit symptomen zijn van iets dat op dieper niveau niet goed zit? Met hypnotherapie pakken we jouw klacht bij de kern aan. We gaan terug naar de oorsprong van jouw klachten. Van daaruit onderzoeken we hoe we de klachten die jij ervaart, kunnen oplossen. Wees welkom in mijn praktijk in Zwolle.

MELD JE AAN 

Effectief bij allerlei soorten klachten

Hypnotherapie kan helpend zijn bij vrijwel alle soorten klachten, zoals:

  • Niet lekker in je vel zitten en niet weten hoe dat komt
  • Angst, spanning of nervositeit
  • Burn-out en gevoelens van overbelasting
  • Dwanghandelingen of dwanggedachten
  • Laag zelfbeeld, gevoelens van waardeloosheid, onvrede over jezelf
  • Onbegrepen lichamelijke klachten of pijn
  • Klachten vanuit hechtingstrauma (wantrouwen, pleasegedrag, sterk zorgen voor anderen en jezelf vergeten)
  • Milde tot matige eetproblematiek
  • Hardnekkige gedragspatronen, zoals overmatig drinken, steeds de telefoon van je partner willen checken uit wantrouwen, te veel kopen)

“Als mijn partner en kinderen maar iets te lang wegbleven, voelde ik me  extreem angstig. Na één sessie werd duidelijk dat ik als klein kind had ervaren dat mijn moeder ineens weg was. Dát was de trigger. Na 3 sessies was mijn verlatingsangst weg.”

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij ik je in een lichte trance breng. Die trance geeft je toegang tot informatie in jouw onbewuste geest. En geeft inzicht in hoe jouw klachten zijn ontstaan. Uitgangspunt bij hypnotherapie is, dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ieder mens heeft alle informatie al in zich om een klacht op te lossen. Ook jij. Hypnose helpt die informatie in jou naar boven te krijgen. Daarna pakken we de klacht aan, met technieken uit de psychologie.

zebras

Hoe werkt hypnotherapie?

Met hypnotherapie breng ik je in een trance. Een natuurlijke ‘staat van zijn’ waarin we allemaal dagelijks meerdere keren vanzelf terechtkomen. Vergelijk het met een boek lezen. Je kunt zo opgaan in het verhaal dat je de tijd vergeet. Of je bent in de auto op weg naar huis en vraagt je af of je die ene afslag al voorbij bent of niet. Je richt je even helemaal op je binnenwereld, terwijl je ook nog gewoon in het nu aanwezig bent. Met hypnotherapie houd je steeds de volledige controle. Zoals met autorijden: iets in jou bestuurt nog steeds veilig de auto. Hypnotherapie is dus niet spannend of eng.

In hypnotherapie werk ik veel met ontspanning en verbeeldingskracht. Dit maakt dat een sessie iets lichts en luchtigs heeft, hoewel die best pittig kan zijn. Ook doen we een beroep op het onbewuste deel van je geheugen. Zo kunnen we dieper, en op meerdere niveaus, naar de wortels van je klacht.

Ervaren hypnotherapeut in Zwolle

Van harte welkom in mijn praktijk in Zwolle! Ik, Nathalie van Koesveld, help je om dichter bij jezelf te komen, zodat je meer de ‘jij’ kan worden die jij ten diepste bent. Ook als jouw hulpvraag ingewikkeld is. Ik heb een gedegen 4-jarige opleiding gedaan tot psychosociaal therapeut met specialisatie hypnotherapie. Ik houd steeds mijn vak bij en volg trainingen bij experts in mijn vakgebied. Ik ben lid van de koepelorganisatie RBCZ en de beroepsvereniging NBVH. Samen met jou zet ik me 100% in voor een succesvolle behandeling.

“Ik heb nu inzicht in de impact die mijn narcistische moeder op mij heeft gehad. Waar mijn gedrag vandaan komt en waarom ik zo boos ben. Ik heb geleerd een moeder voor mezelf te zijn.”

Klaar voor verandering? Meld je vandaag nog aan.

Aan de slag met jouw (ongrijpbare) klacht? Wacht niet langer en meld je aan. Dat kan via het contactformulier. Heb je nog vragen? Dan kan je via ditzelfde formulier een terugbelverzoek doorgeven. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik denk graag met je mee.


NBVH logo keurmerk                                                                         RBCZ logo CMYK payoff 1                                                               logo scag



Veelgestelde vragen over hypnotherapie

Ja, je hoeft je geen zorgen te maken over dat je controle verliest. Of dat je niet meer weet wat er tijdens een sessie is gebeurt. Je doet geen dingen die je niet wilt. Hypnotherapie is niets meer dan staat van ‘zijn’. Je bent in een staat van geconcentreerde aandacht, en richt je op iets wat zich in je binnenwereld afspeelt. Tegelijkertijd weet je precies waar je bent, met wie je bent en wat er om je heen nog meer gebeurt.

.

Nee, niet bepaald. Zulke shows op televisie geven een vertekend beeld van hypnose. Deze shows zijn gericht op entertainment. Spectaculair om te zien, maar ze hebben heeft niets te maken met de hypnose zoals ik die toepas. Mijn aanpak heeft meer weg van een mindfulness-meditatie.

Bij de start maken we een contract. Dit betekent dat we vooraf bespreken waar we aan gaan werken en hóe we dat doen. Verwacht ik dat ik tijdens de sessie iets anders kan tegenkomen dat vraagt om bijzondere actie? Dan bespreek ik van tevoren met jou eventuele andere interventies. Zoals het toevoegen van EMDR aan een sessie, als er overweldigende emoties bij je opkomen. Of innerlijk kindwerk, bij een regressiesessie. Ik houd me strikt aan het contract; daar mag je op vertrouwen.

Jazeker. Ook dat is een groot misverstand. Onder hypnose ervaar je volledig controle. Je bent in een staat van een soort duaal bewustzijn. Een deel van jou is gewoon met mij in het hier en nu. En een ander deel van jou richt zich op jouw binnenwereld. Dat kan tegelijkertijd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dingen moet doen die je niet wilt. Of dat je na afloop dingen bent vergeten die we gedaan.

Iedereen komt uit de trance. Soms uit zichzelf, omdat er een brommer iets te luidruchtig langs scheurt. Of gewoon na mijn suggestie om de ogen weer open te doen en weer in het hier en nu te komen. In sommige gevallen van diepe trance kost het hooguit wat meer tijd om in het eigen tempo weer in je dagelijkse wakkere dagbewustzijn te komen.

Ja, deels. Hypnotherapie is bewezen effectief bij de behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom, bij slaapproblemen en bij chronische pijnklachten. In Nederland zijn verder geen onderzoeken bekend. Hypnotherapie heeft zich in de klinische praktijk wél bewezen.

Er zijn veel parallellen met werkvormen die bij de psycholoog ook worden toegepast zoals werken met imaginatie, veilige plek, stoelentechniek en innerlijke persoonlijkheidsdelen. él bewezen en wordt steeds vaker toegepast in de reguliere ggz. Deze methides zijn wel evidence based. 

Als hypnotherapeut kan de trance opwekken door af te stemmen op jou en door gerichte suggesties te geven. Dit gebeurt vanuit ontspanning, zodat jouw brein meer openstaat voor suggesties. Ik neem je mee op zoek naar de gebeurtenissen of situaties die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de klachten waar je in het nu tegenaan loopt. Dit gebeurt via associaties die opkomen vanuit die diepere lagen van je brein. Zie jouw klachten als een symptoom: jouw klachten worden veroorzaakt door iets wat waarschijnlijk onbewust zorgt voor angst om onbalans.

Met hypnotherapie ga je via jouw klachten terug in de tijd om inzicht te krijgen over jezelf. Je leert over de strategieën die je onbewust hebt gekozen om met pijn, teleurstelling of ongemak om te gaan. Vandaaruit werken we toe naar hoe je jezelf kan helpen. En hoe je lekkerder in je vel komt te zitten.

Ja, in principe wel. Wel is de ene persoon gevoeliger hiervoor dan de andere. Ben je minder trancegevoelig? Dan kost het hooguit wat meer tijd en vraagt het creativiteit van mij als therapeut om voldoende trancediepte te bereiken om effectief te kunnen werken. Belangrijk is wel dat je ervoor openstaat. Je kiest ervoor om je te laten nemen in een staat van ontspanning, en je te laten meenemen met de suggesties van de therapeut. Dat kan in het begin lastig zijn, omdat je denkende brein nog te veel aanstaat. Je krijgt dan eerst wat omdenkvragen. Daarna lukt het meestal wel.

Tijdens de intake hebben we samen gekeken naar jouw klachten. Ook hebben we doelen bepaald waar jij naartoe wilt werken. In de behandelsessies werken we stapje voor stapje naar jouw doelen.

Aan het begin van elke sessie staan we kort stil bij hoe jij last hebt gehad van jouw klacht in relatie tot

het afgesproken behandelplan. Er is altijd wel iets van een gevoel, emotie of gedachte die naar boven komt. Meestal in combinatie met een gevoel in het lichaam, zoals ‘druk op de borst’ of ‘een brok in mijn keel’. Met dat gevoel als basis breng ik je in een lichte trance.

De sessie begint. Veel mensen doen hun ogen dicht en beginnen vanuit een ontspannen toestand. Op die manier is het nou eenmaal makkelijker om te focussen. Ik begeleid je in een visualisatie, waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong van jouw klachten. Naar inzichten, oplossingen en nieuwe ervaringen. Ik stuur dit proces, zodat we de sessie binnen de tijd afronden.

Je kunt nu goed naar huis, met de inzichten die je hebt opgedaan. Of met wat je hebt ervaren in jezelf en over jezelf. Soms geef ik thuisopdrachten mee, naar aanleiding van wat we zijn tegengekomen in de sessie.

Dat hangt af van hoe we hebben gewerkt. De ene werkvorm is actiever of intenser dan de andere. Over het algemeen voelen mensen meer rust en ruimte in zichzelf na een sessie. Soms voelen ze zich moe. Veel mensen voelen zich vlak na de sessie wat zwaar en loom en meer aanwezig in hun lichaam. Dit ervaren ze als prettig.

Een consult voor duurt 75 minuten. Het tarief is 110 euro. Let op in 2024 worden de tarieven weer geïndexeerd.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van een deel van de kosten. Afhankelijk van hoe je bent verzekerd bent, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van 40 euro per dag, tot een bepaald maximum. Check dit zelf vooraf bij je verzekering.

Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan zul je de kosten zelf moeten betalen. In dat geval is het goed te overwegen wat het je waard is als je straks van je klachten af bent en lekkerder in je vel zit.

Nee, voor hypnotherapie is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Enige wat ik in mijn praktijk wel vraag is een verklaring van de huisarts in geval van behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom. Ik vraag dan een verklaring of de huisarts andere ernstigere aandoeningen aan de darm heeft uitgesloten.

Ja, de behandelingen worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed onder het aanvullend pakket. Hoe hoog de bijdrage is, is afhankelijk van de zorgverzekering en van het pakket wat jij gekozen hebt. Meestal wordt per sessie tussen de € 30,00 en en de € 50,00 vergoed tot een bepaald maximum per kalenderjaar. Je kunt via https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie kun je kijken tot welk bedrag jiouw zorgverzekering vergoed. Vraag het voor de zekerheid anders nog even na.

Als je je aanmeld voor een afspraak kun je vaak binnen twee weken wel bij me terecht. Ik heb geen wachtlijst.